| 設為主頁 | | 手機版 | 二維碼
23

哈爾濱Agingames汽車配件有限公司

哈弗係列,長城轎車,長城皮卡,SUV係列,航天係列;

聯係方式
  • 聯係人:趙智江
  • 電話:0451-88876611 0451-87704022 0451-87704033 0451-87704011 18604513062
  • 郵件:hrbwlqp@163.com
  • 手機:18604513062
  • 傳真:0451-87704033
新聞分類
  • 暫無分類
站內搜索
 
榮譽資質
  • 暫未上傳
友情鏈接
您當前的位置:首頁 » 新聞中心 » 汽車知識:汽車組成
新聞中心
汽車知識:汽車組成
發布時間:2019-07-09        瀏覽次數:23        返回列表
 汽車結構包括汽車發動機、車身、電器設備和底盤,其中發動機被稱為汽車的心髒,汽車發動機主要分兩大機構和五大係統分別是,曲柄連杆機構和配氣機構,五大係統主要包括潤滑係,冷卻係,點火係,燃油供給係和啟動係,底盤主要包括傳動係,行使係,轉向係和製動係。

汽車一般由四部分組成  

1. 發動機  

俗話說發動機是汽車的動力裝置。其作用是使燃料燃燒產生動力,然後通過底盤的傳動係驅動車輪使汽車行駛。主要分為汽油機和柴油機兩種。  

a.汽油發動機由曲柄連杆機構、配氣機構和燃料供給係、冷卻係、潤滑係、點火係、起動係組成。 

b,柴油發動機的點火方式為壓燃式,所以無點火係。  

2. 車身  

車身安裝在底盤的車架上,用以駕駛員、旅客乘坐或裝載貨物。一般轎車、客車的車身是整體結構,貨車車身一般是由駕駛室和貨箱兩部分組成。  

3. 電氣設備  
電氣設備由電源和用電設備兩大部分組成。電源包括蓄電池和發電機,然而用電設備有包含發動機的起動係、汽油機的點火係和其它用電裝置。

 

4. 底盤  

底盤是由傳動係、行駛係、轉向係和製動係四部分組成。其主要作用是支承、安裝汽車發動機及其各部件、總成,形成汽車的整體造型,並接受發動機的動力,使汽車產生運動,保證正常行駛。底盤由以下幾部分組成:

傳動係——將發動機的動力傳遞給驅動車輪。它包括有離合器、變速器、傳動軸、驅動橋等部件。

行駛係——將汽車各總成及部件連成一個整體並對全車起支承作用,以保證汽車正常行駛。行駛係包括車架、前軸、驅動橋的殼體、車輪(包括轉向輪和驅動輪)、懸架等部件。


製動裝置——使汽車減速或停車,並保證駕駛員離開後汽車能可靠地停駐。每輛汽車地製動裝備都包括若幹個相互獨立地製動係統,每個製動係統都由供能裝置、控製裝置、傳動裝置和製動器組成。

轉向係——保證汽車能按照駕駛員選擇的方向行駛,由轉向盤的轉向器及轉向傳動裝置組成。